Nieuwbouw20
Image default
Business / Marketing and Advertising

Wat is PVC?

Bij PVC denken de meeste mensen waarschijnlijk direct aan de geel of grijze PVC buizen. Dit is ook helemaal niet verwonderlijk, wat als iemand het heeft over PVC, is de kans vrij groot dat hij deze buizen daarmee bedoelt. Maar PVC is niet alleen dit buizenmateriaal. Sterker nog, PVC is een materiaal op zich: een zogenaamde thermoplast. De volledige naam is polyvinylchloride. Dit materiaal is erg makkelijk te bewerken en is bovendien spotgoedkoop. Om precies deze reden wordt het in veel verschillende industrieën en producten gebruikt, vaak als vervanger voor hout of zelfs beton.

PVC werd ontdekt in 1838 en herontdekt in 1872, maar pas in 1926 werd PVC succesvol gebruikt nadat het mogelijk werd om hoge kwaliteit PVC te maken door het plasticeren van het materiaal in combinatie met het toevoegen van extra additieven. Na de tweede wereldoorlog maakte PVC een vogelvlucht en werd het vooral bekent om zijn toepassingen als buizen voor bedrading, vloerbedekking en zeil. Later werden ook regenkleding en andere beschermende kledij gemaakt van dit materiaal.

Tegenwoordig wordt PVC nog altijd veel gebruikt, als is de samenstelling iets verandert: waar vroeger gechloreerde stabilisatoren gebruikt werden die vrijkomen bij verbranding, zijn deze sinds 2006 vervangen door organische, op tin gebaseerde stabilisatoren.

Eén van de voordelen van PVC is dat het waterdicht is. Vandaar dat het gebruikt wordt in beschermende kleding, maar ook in waterbestendig zwembadfolie, wat de kans op een zwembad lek moet voorkomen. PVC geniet daarbij de voorkeur over andere waterbestendige materialen zoals plastic vanwege de stevigheid van het materiaal: het is relatief flexibel en het beschadigd een stuk minder snel dan andere materiaalsoorten.

Er zijn organisaties, waaronder Greenpeace, die PVC proberen uit te bannen, omdat het schadelijk zou zijn voor zowel de mens als natuur. Maar omdat het gebruik ervan meestal als veilig wordt beschouwd en het zo veel gebruikt wordt, zal PVC nog lang niet verdwijnen.

http://www.zwembadfolie.nl/