Nieuwbouw20
Image default
Energie

6 redenen om een geothermische warmtepomp te plaatsen

U staat op het punt om een nieuwbouw woning te bouwen en twijfelt nog tussen een traditionele cv-ketel en een warmtepomp? Dan is een geothermische warmtepomp waarschijnlijk de beste keus, aangezien deze verwarmingsmethode helemaal klaar is voor de toekomst. Op deze pagina leest u alle voordelen van deze toestellen.

1/ ECOLOGISCH VERWARMEN

Geothermische warmtepompen maken enkel gebruik van elektriciteit om energie uit de ondergrond te onttrekken en om te zetten in warmte. U verbrandt dus geen fossiele brandstoffen zoals aardgas of stookolie. Hierdoor is de CO2-uitstoot zeer klein, zeker indien u kiest voor een energieleverancier die groene stroom aanbiedt of wanneer u reeds zonnepanelen op je dak hebt liggen. Geothermische warmtepompen helpen om de opwarming van de Aarde tegen te gaan en onze kinderen een leefbare toekomst te geven. 

2/ GOEDKOOP VERWARMEN

Nog een voordeel is een verlaging van uw stookkosten. Geothermie is veel goedkoper dan een vergelijkbare cv-ketel. Deze besparing bedraagt misschien enkele tientallen euro’s per jaar, maar over de levensduur van dit toestel maakt het wel een groot verschil uit. 

3/ MOGELIJKHEID OM TE KOELEN

U reageert waarschijnlijk erg verrast wanneer ik zeg dat u met een geothermische warmtepomp ook kunt koelen. In de zomermaanden is de ondergrondse temperatuur lager dan de temperatuur in huis. De warmtepomp laat dan koel water door de vloerverwarming lopen om de woning af te koelen. Dit is trouwens een vorm van passieve koeling, omdat de warmtepomp zelf niet wordt gebruikt en enkel de circulatiepomp actief is. Dat is veel goedkoper dan de actieve koeling van een buitenlucht-warmtepomp.

4/ AMPER OF GEEN ONDERHOUD

Een traditionele cv-installatie heeft om de zoveel tijd een onderhoud nodig. Dat telt bovenop de aankoop- en verbruikskosten van dit toestel. Maar een geothermische warmtepomp heeft in principe geen periodiek onderhoud nodig. Ze heeft een hoge bedrijfszekerheid met een kleine kans op slijtage en herstellingen. 

5/ SUBSIDIES

De aankoop van een geothermische warmtepomp wordt nog interessanter door de beschikbare subsidies. U kunt tot €2.500 ontvangen voor deze investering in duurzame energie. Let wel op; het bedrag is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type warmtepomp en het energielabel.

6/ VOORDEEL BIJ DE VERKOOP

De aanwezigheid van een geothermische warmtepomp doet de waarde van uw huis stijgen. Het is een belangrijke troef op de huizenmarkt die de verkoopprijs gunstig beïnvloedt. Indien u toch overweegt om uw woning te verkopen, kunt u een deel van de investering recupereren.