Nieuwbouw20
Image default
Business / Marketing and Advertising

Wat is een escape room?

Wat is een escape room? De escape room is het ultieme sociale uitje van dit moment. Je kan het spelen met je familie, collega’s of vrienden. Het uitje is zo populair dat zelfs de Amerikaanse oud-president Barack Obama zich vrijwillig liet opsluiten. Uit de Mission Manoa kamer ontsnapten ze overigens met succes (met 12 seconde over op de klok).

Het escape concept is overgewaaid uit Hongarije. In Boedapest ontstond de eerste live ontsnappingskamer van Europa, ontworpen door Attila Gyurkovics. Tegenwoordig heb je in Nederland al meer dan 400 verschillende escape rooms. Daarmee neemt Nederland de leiding als land met de meeste escape rooms per vierkante meter.

Regels van de escape room 

De bedoeling is dat je als groepje in een ruimte wordt gezet. Daarna gaat de ruimte op slot. Jullie hebben de taak om binnen een uur te ontsnappen uit de kamer. Doe dit door middel van puzzels en verschillende soorten raadsels op te lossen. Per opgeloste puzzel levert een code combinatie op. Deze kan je weer gebruiken om slotjes mee open te draaien. De puzzels zijn er in verschillende soorten. Het is niet alleen maar wiskundigheid, maar ook behendigheid en soms simpel logica.

Verschillende escape room thema’s

De escape game speelt zich af in een bepaalde thema. Deze lopen erg uiteen. Van een vrolijke kamer tot enge escape room thema’s over seriemoordenaars. Je verbaast je keer op keer over wat je allemaal kan vinden in een escape room.

Makers van een escape room letten goed op het thema, en proberen die zo goed mogelijk in de ruimte te representeren. Dit gebeurt door allerlei rekwisieten, foto’s en/of muurschilderingen te gebruiken. Men komt met de origineelste en soms de gekste ideeen voor een locatie. Van een simpele kamer tot aan auto’s, bussen of boten. Soms dient zelfs een gevangenis als decor voor een escape room.

Aantal deelnemers

Het minimum aantal spelers kan varieeren van 2 tot 8 deelnemers. Maar in bepaalde escape thema’s kan dat aantal zelfs op lopen tot 400 (!) spelers. Het spel wordt meestal binnen gespeeld. Maar wees niet bedrogen als je opeens op een buitenterrein bevind. Of ineens oog in oog komt te staan met acteurs die bij het thema horen. Alles is mogelijk bij de escape room, het ideale groepsuitje van dit moment.

Wil je na het lezen over de escape room zelf een bezoekje brengen aan een escape room? Ga naar de website van www.xcapelogix.nl voor meer informatie.

https://www.xcapelogix.nl/