Nieuwbouw20
Image default
Business / Marketing and Advertising

Zenuwen voor een sollicitatiegesprek

Iedereen met een baan heeft het wel eens meegemaakt: een sollicitatiegesprek. De één kletst zich daar zo doorheen en de ander heeft er wat meer moeite mee. Veel mensen voelen spanning als ze een sollicitatiegesprek moeten houden. Er hangt veel vanaf en hoe zorg je dat ze jou als beste kandidaat voor de functie zien? En hoe houd je je zenuwen onder controle? In dit artikel lees je een paar bruikbare tips.

Zorg dat je goed voorbereid bent

Zenuwen komen vaak voort uit de angst dat je geen goed antwoord kunt geven op de vragen. Je weet natuurlijk nooit wat je gevraagd gaat worden en je kunt niet alles 100% voorbereiden, maar er zijn zeker een aantal onderwerpen waarvan je met enige zekerheid kunt zeggen dat ze aan bod zullen komen. Als je je goed voorbereid hebt, kan dit een heel stuk helpen. Zo sta je sterk in je schoenen en laat je zien dat je weet waar je het over hebt. Als je bijvoorbeeld solliciteert voor een vacature apothekersassistent, zorg dan dat je weet wat de functie-eisen zijn en waar het bedrijf voor staat. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor vacatures gemeente. Zorg dat je je kennis over de gemeente paraat hebt, want dat kan goed van pas komen.

Het zijn ook maar mensen

De mensen waarmee je het gesprek voert zijn niet zo eng als je misschien denkt. Het zijn ook maar mensen die zelf ook wel eens gesolliciteerd hebben. Ze zullen jou niet afkeuren omdat je een beetje zenuwachtig bent, want dat hoort er nu eenmaal bij. Probeer het sollicitatiegesprek zo veel mogelijk te zien als een gesprek van mens tot mens en niet als een test. Het is helemaal niet erg om niet altijd een perfect antwoord te geven.

Stel vragen

De selecteurs zullen voornamelijk vragen aan jou stellen en jij zult bezig zijn met antwoorden, maar er is ook altijd ruimte voor de sollicitant om vragen te stellen. Maak hier gebruik van! Stel een paar nuttige vragen. Hiermee laat je zien dat je kritisch bent en dat je nadenkt over dingen. Pas wel op, stel geen vragen over dingen die je eigenlijk zou moeten weten, want dan laat je zien dat je je niet goed hebt voorbereid.

https://professionalpartners.nl/