Nieuwbouw20
Image default
Bedrijven

Hoe werkt energie terugleveren aan het net?

Energie terugleveren aan het net is een geweldige manier om groener te leven en tegelijkertijd geld te besparen. Maar hoe werkt dit proces eigenlijk en wat zijn de voordelen ervan? In dit artikel gaan we dieper in op hoe energie terugleveren aan het net werkt en hoe je het zelf kunt doen.

Wat is energie terugleveren aan het net?

Energie terugleveren aan het net is het proces waarbij je overtollige energie die je zelf hebt opgewekt via zonnepanelen van Villa Volt, terugstuurt naar het elektriciteitsnet. Dit gebeurt meestal door middel van een slimme meter die de hoeveelheid energie die je verbruikt en teruglevert registreert. Op deze manier draag je bij aan de energietransitie en vergroot je de duurzaamheid van het elektriciteitsnet. Het is een geweldige manier om groener te leven en tegelijkertijd geld te besparen op je energierekening.

Hoe werkt het?

Wanneer je energie teruglevert aan het net, registreert de slimme meter deze stroom als negatief verbruik, wat betekent dat je als het ware energie teruggeeft aan het net in plaats van energie af te nemen. Het energiebedrijf zal je vervolgens betalen voor de energie die je hebt teruggeleverd. De prijs die je krijgt voor de teruggeleverde energie verschilt per energieleverancier, maar over het algemeen ligt deze prijs lager dan de prijs die je betaalt voor de energie die je afneemt. Dit komt doordat het energiebedrijf kosten maakt voor het transporteren en distribueren van energie naar jouw huis. Wil jij deze voordelen? Laat dan zonnepanelen installeren door een erkend bedrijf.

Hoeveel energie kan je terugleveren?

De hoeveelheid energie die je kunt terugleveren, is afhankelijk van de grootte van je zonnepanelen en de hoeveelheid energie die je zelf gebruikt. Als je meer energie produceert dan je verbruikt, kun je de energie die overblijft terugleveren aan het net. Er zijn echter momenten waarop je meer energie verbruikt dan je produceert, zoals bij bewolking of ’s nachts. In deze gevallen neem je energie af van het net en wordt de meterstand geregistreerd als positief verbruik.

Wat zijn de voordelen?

Terugleveren van energie biedt diverse voordelen. Het is niet alleen gunstig voor de duurzaamheid van het elektriciteitsnet door de vraag naar fossiele brandstoffen te verminderen en daarmee ook de CO2-uitstoot te verminderen, maar het kan ook helpen om geld te besparen op je energierekening. Dit komt doordat de energie die je teruglevert, wordt verrekend met de energie die je afneemt van het net. Daarnaast kan het ook financieel aantrekkelijk zijn, omdat sommige energieleveranciers een terugleververgoeding bieden voor de energie die je teruglevert. De hoogte van deze vergoeding varieert per leverancier en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de marktprijs voor energie en de hoeveelheid energie die je teruglevert.