Nieuwbouw20
Image default
Bedrijven

Tuin laten ontwerpen? Hier moet je op letten

Hoewel je online vele gratis programma’s kunt vinden waarmee je zelf een tuin kunt ontwerpen, is het maken van een tuinontwerp vakwerk. Het is niet voor niets dat veel mensen daarom een tuinontwerp specialist inschakelen om met hen mee te denken over een nieuwe tuin.

Maar ook als je een partij inschakelt voor het laten maken van een tuinontwerp is het goed om te weten waar je op moet letten. Dus met welke aspecten moet er in een tuinontwerp rekening worden gehouden? Op die manier kun je vaststellen of je een vakbekwaamheid iemand tegenover je hebt of dat je beter in zee kunt gaan met een andere partij. In dit artikel vertellen we je in hoofdlijnen op welke zaken je moet letten als je een tuinontwerp laat maken.

Het terras

Voor wat betreft het terras is het met name van belang dat er voldoende zitruimte is. En dan hebben we het niet alleen over voldoende zitruimte voor alle gezinsleden, maar ook voor voldoende ruimte als je visite krijgt.

Bovendien moet je rekening houden met ruimte voor je tuinmeubelen en bijvoorbeeld een barbecue. Daarnaast vinden de meeste mensen het prettig als ze naar wens een schaduwrijk terras kunt creëren. Dus daarvoor is zonwering nodig. Ook hiermee moet rekening worden gehouden bij het maken van een tuinontwerp.

Speelruimte

Of je nu huisdieren hebt of kinderen, speelruimte is belangrijk. Ook als je geen kinderen hebt, want wellicht komen er kleine neefjes en nichtjes op bezoek en die wil je toch ook speelruimte geven, nietwaar? En voor wat betreft de speelruimte is het belangrijk dat de borders eromheen geen scherpe randen bevatten. Dus gebruik bijvoorbeeld geen tegels of hekwerk met scherpe punten. Als kinderen hierop vallen doet dat behoorlijk zeer.

De beplanting

Wanneer je een nieuwe tuin gaat laten aanleggen moet je al nadenken over de hoeveelheid tijd die je aan het onderhoud wil besteden. Als je geen liefhebber bent van het uitvoeren van tuinonderhoud en je niet het budget hebt om het werk uit te besteden, kies dan voor beplanting die relatief weinig onderhoud vergt.

Daarnaast is een mix van seizoensbeplanting aan te raden, inclusief winterharde planten. Op die manier voorkom je dat je tuin er in het winterseizoen uitgestorven bij staat.

En tot slot: denk ook aan de natuur. Zorg bijvoorbeeld voor schuilplaatsen voor egels, vogels en insecten. Doordat veel tuinen tegenwoordig geheel betegeld worden hebben dieren soms moeite om een fijne verblijfplaats te vinden. Help de natuur dus een handje!

De afwatering

De afwatering is voor iedere tuin altijd al een belangrijk aandachtspunt geweest. Maar door  klimaatverandering worden de buien steeds heviger en is het van groot belang dat je je laat adviseren over de mogelijkheden om regenwater af te voeren.

Denk bijvoorbeeld aan een drainagesysteem. Bedenk overigens ook dat je een drainagesysteem op een ondergronds waterreservoir kunt aansluiten. Op die manier kun je het regenwater in droge periodes hergebruiken. Dat scheelt niet alleen in je waterrekening, maar is ook goed voor de belasting van het milieu.

Tip: 3D tuinontwerp

Tot zover onze tips voor de zaken die bij het maken van een tuinontwerp moeten worden meegenomen. Tot slot willen we je nog de tip meegeven dat een 3D tuinontwerp de voorkeur heeft boven  een 2D ontwerp. Dat komt omdat je door een 3D tuinontwerp als het ware kunt lopen. Op die manier krijg je een betere beleving of de ontworpen tuin daadwerkelijk op je wensen aansluit. En dat is uiteindelijk ook de reden waarom je een tuin laat ontwerpen: een plek waar je het naar je zin hebt en waar je dagelijks van kunt genieten!