Nieuwbouw20
Image default
Bedrijven

Draadsnijden uitleg

Als er van metalen producten een schroefdraad gemaakt wordt dan noemt men dit ook weldraadsnijden. Deze techniek wordt vaak toegepast in de verschillende industrieën en in de bouw in Nederland. Voor productiedoeleinden wordt het ook vaak gebruikt. Draadsnijden kan voor een schroefdraad nodig zijn die ofwel inwendig is of juist uitwendig. De keuze hiervoor verschilt steeds voor het uiteindelijke product en waar het voor gaat dienen.

Draadsnijden op twee verschillende manieren

Bij draadsnijden worden meerdere elementen met ondersteuning van een metalen draad in elkaar gedraaid. Deze elementen zitten alvorens los van elkaar maar komen hierdoor volledig vast te zitten in elkaar. Het proces gaat als volgt in z’n werk: in de beginfase van het draadsnijden wordt metaal van verschillende soorten deels weggesneden waardoor een schroefvorm gaat ontstaan in plaats van de blokvorm die het vaak in eerste instantie heeft. Dit wordt een schroefdraad genoemd. Deze naam is te danken aan de vorm die het uiteindelijk krijgt. De schroefdraad is mogelijk voor de binnenkant en buitenkant van een (eind)product dat gemaakt moet worden. Beide bevestigen ze meerdere delen aan elkaar. Dit zorgt vervolgens voor een enkel stevig eindproduct, gemaakt van de eerdere losse delen.

De prijs van het draadsnijden

Draadsnijden kan verschillen in kosten. Zo kan er gekozen worden om in een duur materiaal te snijden of juist goedkoper materiaal. De keuze voor het materiaal hangt af van waar het uiteindelijke product precies voor gaat dienen, hoe vaak het gebruikt gaat worden en hoe lang het mee moet gaan. De aantallen die nodig zijn leveren gelijktijdig hogere of juist minder kosten op. Dit kan allemaal invloed hebben, ook op de duur van het gehele proces. Vooraf wordt er een conceptplan gemaakt door de ontwerpers, met de kosten in de vorm van een offerte.

Advisering over draadsnijden

Vooraf wordt er gekeken door de klant en het metaalbewerkingsteam waar de schroefdraad precies aan moet voldoen en vervolgens wordt begonnen met het draadsnijden. Dit kan voor een product gedaan worden, maar verschillende schroefdraden bij een diversiteit aan producten wordt ook vaak gevraagd. Zowel de inwendige als de uitwendige schroefdraad kan gekozen worden. Het uiterlijk is van invloed bij de keuze voor een inwendige of juist een uitwendige schroefdraad. Bij de inwendige soort is het verstopt in het product zelf en minder of niet zichtbaar. De experts kunnen samen met de klant bepalen wat er precies nodig is en welke techniek qua draadsnijden toegepast kan worden zodat het eindproduct langduriger mee kan gaan uiteindelijk.