Nieuwbouw20
Image default
Bedrijven

Je woning laten isoleren

Je woning isoleren is al jaren lang een hot topic. Zo wordt er subsidie voor uitgegeven, vindt men het belangrijk in verband met de klimaatcrisis én is het lekker warm voor de bewoners. Allemaal uiteenlopende redenen om meer aan isolatie en zuinigheid te doen. Toch is het ook zo dat deze keuzes niet voor iedereen even makkelijk zijn. Voor de één speelt het financiële aspect erg mee, voor de ander is het niet duidelijk wat de beste vorm van isolatie is. Hieronder een klein overzicht van wat je kunt doen om beter te isoleren.

Informatie over je muren

De spouwmuur is de muur die je geïsoleerd wilt hebben. Net zoals bij een kruipruimte laat een spouwmuur ruimte over voor je huis om warme lucht te laten ontsnappen. Om je spouwmuur te laten isoleren kun je het op het moment eigenlijk laten volspuiten met twee soorten materialen. Eentje is een soort schuim, zoals er al jaren wordt geïsoleerd. Een voorbeeld van dit schuim is Quadfoam. Dit schuim kan op meerdere plekken worden gebruikt zoals achter de gipsplaten op je zolder, hoewel sommige soorten schuim ook heel lang blijven dampen. De andere optie is inspuitwol, een natuurlijk product dat ook goed isoleert en indien nodig, weer uit de muur gezogen kan worden.

De vloer

De kruipruimte onder je vloer is de andere grote isolatie vraag in Nederland. Veel warmte gaat verloren via de kruipruimte en dat is zonde van je woonkamer (en je rekening). Voor de vloer kan er ook met schuim worden gespoten, maar zijn er ook andere opties. Zo zijn er luchtzakken die de lucht vertragen waardoor alles meer blijft hangen boven de vloer. Ook zijn er een soort warmtedekens die vastgezet worden aan de vloer. Een groot voordeel van deze dekens is dat ze makkelijk weer verwijderd kunnen worden als dat nodig is, en minder gevoelig zijn voor mogelijke scheuren zoals de luchtzakken.

Blowerdoortest

Is alles goed geïsoleerd maar heb je nog steeds het gevoel dat het tocht? Dan kun je een blowerdoortest laten uitvoeren. Een blowerdoortest is een meting die kijkt hoeveel lucht er ontsnapt in je huis. Daarna wordt er met een luchtdichtheidsmeting gekeken waar de lucht precies naartoe gaat en het probleem aangepakt.

https://smartbouwexperts.nl/diensten/blowerdoortest-uitvoeren/